Pečeno pile s limunom

Služi: 1 osobuKuhanje: 80 minutaPriprema: 10 minuta
Pečeno pile s limunom

Sastojci

Pile:
1 komad
Maslinovo ulje:
80 mililitara
Limun:
2 komada
Limeta:
2 komada
Bijeli luk:
1 češanj
Crveni luk:
3 glavice
Crvena paprika:
2 komada
Origano:
3 komada

Instrukcije

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Obložite tepsiju za folijom za pečenje.

  2. Stavite pile u tavu, premažite ga (uz pomoć četkice) sa 1 kašikom ulja. Iscijedite po 1 krišku limuna i limesa po piletu.

  3. Lagano zgnječeni bijeli luk premažite po piletu, ostatak stavite u šupljinu. Začinite sa soli i biberom.

  4. Dodajte luk, paprike, origano, ostatak ulja i preostale kriške limuna i limesa u zdjelu.

  5. Saspite smjesu iz zdjele oko pileta u tepsiju. Prekrijte folijom i pecite 40 minuta. Skinite foliju i pecite još 30 minuta ili dok pile ne dobije zlatnu boju.

  6. Koristite kliješta da bi iscijedili preostali sok iz pola limuna i pola limesa. Pecite još 10 minuta dok pile ne apsorbira sok.

  7. Izrežite piletinu na komade. Poslužite uz pečeno povrće, limun i limes.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.