Pečena ćurka sa biljnim preljevom

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
240 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Glavna jela
Postavio
Postavljeno
1 komad
purica
1/4 šoljica
ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 kašičica
Sol
1 1/2 kašičica
Biber
1 kašičica
timijan
1/2 šoljica
puter
2 kašičica
kadulja
1 kašičica
peršun
1 kašičica
Bosiljak
1 šoljica
Med
Pečena ćurka sa biljnim preljevom
  1. Zagrijati rernu na 165 °C. Oprati ćurku i nježno preći preko papirnim ubrusom kako bi se posušila. Premazati je maslinovim uljem iznutra i vani.
  2. Pomiješati jednu kašikicu soli, pola kašikice bibera i tamjan u manjoj posudi i poprskati ćurku ovom mješavinom.
  3. Staviti ćurku u posudu za pečenje i peći 2 h u prethodno zagrijanoj rerni na 160 °C
  4. Pomiješati med, istopljeni maslac, kadulju, peršun, 1 kašikicu soli, 1 kašikicu bibera, bosiljak i miješati smjesu dok se ne izjednači i postane glatka.
  5. Premazati ćurku ovom glazurom i vratiti u rernu. Ostaviti dio glazure za daljnje premazivanje.
  6. Ćurku peći dok ne porumeni i počne ispuštati sok, otprilike oko 2 sata još.
  7. Potrebno je svako malo premazivati ćurku glazurom od meda dok se peče.
  8. Nakon što se ispekla, izvaditi ćurku iz rerne, prekriti aluminijskom folijom i ostaviti na toplom mjestu 10 do 15 minuta do rezanja.

1 komentar

  1. Jaya rekao na Juli 10, 2015 Komentariši

    Kojoj vjeri ova ćurka pripada?
    Ne razumijem ovu kategoriju: ‘Vjerska jela’

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*