Pečena ćurka sa biljnim preljevom
Sastojci
Instrukcije
Zagrijati rernu na 165 °C. Oprati ćurku i nježno preći preko papirnim ubrusom kako bi se posušila. Premazati je maslinovim uljem iznutra i vani.
Pomiješati jednu kašikicu soli, pola kašikice bibera i tamjan u manjoj posudi i poprskati ćurku ovom mješavinom.
Staviti ćurku u posudu za pečenje i peći 2 h u prethodno zagrijanoj rerni na 160 °C
Pomiješati med, istopljeni maslac, kadulju, peršun, 1 kašikicu soli, 1 kašikicu bibera, bosiljak i miješati smjesu dok se ne izjednači i postane glatka.
Premazati ćurku ovom glazurom i vratiti u rernu. Ostaviti dio glazure za daljnje premazivanje.
Ćurku peći dok ne porumeni i počne ispuštati sok, otprilike oko 2 sata još.
Potrebno je svako malo premazivati ćurku glazurom od meda dok se peče.
Nakon što se ispekla, izvaditi ćurku iz rerne, prekriti aluminijskom folijom i ostaviti na toplom mjestu 10 do 15 minuta do rezanja.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.