Pečena ćurka sa biljnim preljevom

Služi: 1 osobuKuhanje: 240 minutaPriprema: 30 minuta
Pečena ćurka sa biljnim preljevom

Sastojci

Purica:
1 komad
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
1/4 šoljice
Sol:
2 kašičice
Biber:
3/2 kasicica
Timijan:
1 kašičica
Puter:
1/2 šoljice
Kadulja:
2 kašičice
Peršun:
1 kašičica
Bosiljak:
1 kašičica
Med:
1 šoljica

Instrukcije

  1. Zagrijati rernu na 165 °C. Oprati ćurku i nježno preći preko papirnim ubrusom kako bi se posušila. Premazati je maslinovim uljem iznutra i vani.

  2. Pomiješati jednu kašikicu soli, pola kašikice bibera i tamjan u manjoj posudi i poprskati ćurku ovom mješavinom.

  3. Staviti ćurku u posudu za pečenje i peći 2 h u prethodno zagrijanoj rerni na 160 °C

  4. Pomiješati med, istopljeni maslac, kadulju, peršun, 1 kašikicu soli, 1 kašikicu bibera, bosiljak i miješati smjesu dok se ne izjednači i postane glatka.

  5. Premazati ćurku ovom glazurom i vratiti u rernu. Ostaviti dio glazure za daljnje premazivanje.

  6. Ćurku peći dok ne porumeni i počne ispuštati sok, otprilike oko 2 sata još.

  7. Potrebno je svako malo premazivati ćurku glazurom od meda dok se peče.

  8. Nakon što se ispekla, izvaditi ćurku iz rerne, prekriti aluminijskom folijom i ostaviti na toplom mjestu 10 do 15 minuta do rezanja.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.