Pečena mješavina makarona i mljevenog mesa

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 25 minuta
Pečena mješavina makarona i mljevenog mesa

Sastojci

Makaroni:
500 grama
Mljevena govedina:
350 grama
Crveni luk:
1 glavica
Paradajz sos:
450 mililitara
Sol:
1 kašičica
Parmezan:
300 grama
Cimet:
13/100 kašičice
Mlijeko:
300 mililitara
Maslac:
3 kašike
Muškantni oraščić:
13/100 kašičice
Jaja:
2 komada

Instrukcije

  1. Makarone skuhati po uputama s vrećice i ocijediti.

  2. Luk propržiti u šerpi, na masnoći, zatim dodati mljevenu govedinu i pržiti dok ne dobije smeđu boju.

  3. Umiješati paradajz sos i sol.

  4. Polovinu pripremljenih makarona staviti u pleh premazan uljem, pa preko njih posuti pripremljenu mljevenu govedinu u sosu.

  5. Pomiješati 50 gr parmezana sa cimetom, posuti preko govedine, pa dodati i preostale makarone.

  6. Mlijeko kuhati u šerpi sa maslacem dok se maslac ne istopi, pa ½ ove smjese umiješati sa umućenim jajima i vratiti u šerpu s mlijekom.

  7. Mješavinu mlijeka, jaja i maslaca preliti preko makarona, posuti preostalim sirom i peći oko 50 minuta na 170 °C.

  8. Pečene makarone posuti muškatnim oraščićem i poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.