Pečeni makaroni sa sirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 10 minuta
Pečeni makaroni sa sirom

Sastojci

Makaroni:
250 grama
Maslac:
3 kašike
Brašno:
3 kašike
Senf:
1 kašika
Mlijeko:
3 šoljice
Crveni luk:
1/2 šoljice
Lovorov list:
1 list
Paprika:
1/2 kašičice
Jaja:
1 komad
Cheddar sir:
350 grama
Sol:
1 kašičica
Crni biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stepeni.

  2. U velikom loncu kipuće, posoljene vode kuhajte tjesteninu na al dente (čvrsto ali ne tvrdo)

  3. Dok se tjestenina kuha, u posebnom loncu rastopite maslac. Dodajte brašno i senf i miješajte oko 5 minuta, pazite da ne bude grudvica. Umiješajte mlijeko, luk, lovorov list i papriku. Nakon deset minuta kuhanja izvadite lovorov list.

  4. Postepeno dodajte jaja. Umiješajte 3/4 sira. Začinite sa soli i biberom. Dodajte makarone i čitavu smjesu prespite u tepsiju. Prekrijte sa preostalim sirom.

  5. Rastopite maslac u tavi i umiješajte sa prezlom, pa pospite makarone istim. Pecite 30 minuta. Izvadite iz peći i nakon 5 minuta poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.