Pileća salata sa tikvom i vinskim octom

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 15 minuta
Pileća salata sa tikvom i vinskim octom

Sastojci

Pileći fileti:
Po želji
Maslinovo ulje:
3/2 kasika
Vinski ocat:
1/4 šoljice
Tikva:
350 grama
Zelena salata:
100 grama
Paradajz:
200 grama
Konzervisani bijeli grah:
1/2 konzerve
Crveni luk:
1/2 glavice

Instrukcije

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 220 stepeni.

  2. Na svakom filetu napravite rez od 3 cm. Obložite tepsiju folijom za pečenje.

  3. Dodajte 2 kašičice ulja u tavu i zagrijte na većoj temperaturi.

  4. Kuhajte piletinu 2-3 minute sa svake strane ili dok ne dobije smeđu boju. Dodajte dvije kašike octa.

  5. Kuhajte 1-2 minutu uz okretanje.

  6. Stavite piletinu i izrezanu tikvu u već pripremljenu tepsiju. Začinite sa soli i biberom.

  7. Pecite 20 minuta dok piletina ne bude pečena i tikva ne postane mekana. Izrežite piletinu.

  8. U međuvremenu dodajte zelenu salatu, grah, paradajz i luk u posebnu zdjelu. Izmiješajte.

  9. Prespite u tanjire i pomiješajte s piletinom tako da piletina i pečeni komadi tikve budu na vrhu.

  10. Zalijte sa preostalim uljem i octom pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.