Pileći fileti s limunom i artičokama

Služi: 1 osobuKuhanje: 22 minutaPriprema: 5 minuta
Pileći fileti s limunom i artičokama

Sastojci

Pileći fileti:
4 komada
Brašno:
6 kašika
Biber:
1 kašičica
Maslo:
1 šolja
Luk:
1/2 šolje
Pileća supa:
2 šolje
Bijelo vino:
1/4 šolje
Sok od limuna:
1/4 šolje
Artičoke:
1 konzerva
Sol:
1 kašičica
Kapara:
1/4 šolje
Peršun:
1/4 šolje

Instrukcije

  1. U plitkoj posudi pomiješajte 4 kašike brašna i biber pa tom smjesom obložite filete sa obe strane.

  2. Zagrijte maslo u tavi na visokoj temperaturi. Dodajte luk i pirjajte dok luk ne omekša, oko 2 minute.

  3. Zatim dodajte filete i pecite ih s obje strane 3-4 minute ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, pa ih izvadite i zadržite tople.

  4. U istu tavu dodajte pileću supu i vino, dovedite do ključanja i pirjajte, uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne smanji za pola, oko 6 minuta.

  5. Preostale 2 kašike brašna pomiješajte s 1 šoljom masla. Umiješajte u tavu s vinom, dodajte sok od limuna, artičoke, sol i piletinu. Poklopite i kuhajte 7 minuta.

  6. Prije posluživanja dodajte kapare i pospite peršunom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.