Piletina Milano

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 10 minuta
Piletina Milano

Sastojci

Maslac:
1 kašika
Bijeli luk:
2 češnja
Osušeni paradajz:
125 grama
Pileći temeljac:
250 mililitara
Vrhnje:
250 mililitara
Ulje:
2 kašike
Bosiljak:
2 kašike
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Pileći fileti:
500 grama

Instrukcije

  1. U većoj šerpi, na umjerenoj temperaturi istopite maslac, dodajte bijeli luk i pržite 30-ak sekundi.

  2. Dodajte pardajz i 70 ml pilećeg temeljca, pojačajte temperaturu i ostavite da proključa.

  3. Nakon što proključa smanjite temperaturu i ostavite da krčka nepoklopljeno 10-ak minuta, odnosno dok paradajz ne omekša.

  4. Dodajte vrhnje, pa ponovo stavite da ključa, miješajući konstantno.

  5. U piletinu utrljajte sol i biber s obje strane, pa ju pecite u tavi na zagrijanom ulju nekoliko minuta.

  6. Izvadite piletinu iz tave, pa u istu tavu stavite ostatak pilećeg temeljca, miješajući sokove u tavi.

  7. Dodajte u kremasti sos, pa umiješajte bosiljak i druge začine.

  8. U posebnoj posudi skuhajte tjesteninu u slanoj vodi.

  9. Procijedite i pospite sa 3-4 kašike sosa.

  10. Svaki komad piletine izrežite na 2-3 dijagonalne kriške.

  11. Tjesteninu stavite u tanjire za posluživanje, zatim piletinu i sos.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.