Piletina parmezan
Sastojci
Instrukcije
Premažite tavu maslinovim uljem i stavite na srednju temperaturu. Kada se ulje zagrije, dodajte luk, bijeli luk i lovor. Kuhajte i miješajte 5 minuta dok ne osjetite aromu. Dodajte masline ,isjeckan bosiljak i paradajz. Kuhajte i miješajte dok umak ne posatane gust, oko 15 minuta. Začinite sa šećerom, soli i biberom. Smanjite temperaturu i poklopite.
Zagrijte pećnicu na 230 °C.
Stavite pileća prsa jedna uz druga na dasku za rezanje i prekrijte najlonom. Istucite to s čekičom za meso dok ne postignete debljinu od 1 centimetra. Stavite brašno u plitki tanjir i dodajte sol i biber pa ravnomjerno promješajte.
U veću zdjelu dodajte jaja i vodu i umutite. Stavite prezlu u tanjir pa posolite i pobiberite. Stavite 3 kašike maslinovog ulja u vatrostalnu posudu i zagrijte u rerni na srednjoj temperaturi. Lagano umješajte piletinu u brašnu , a zatim u smjesi s jajima i vodom, ostavljajući višak da okapa. Uvaljajte u prezli.
Kad je ulje zagrijano dodajte piletinu i ravnomjerno pecite s obje strane 4 minute ,okrećući samo jednom. Zalijte piletinu s umakom pa pospite s mozzarellom, permezanom i bosijkom.
Pecite 15 minuta. Poslužite s vrućim špagetima.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.