Piletina parmezan

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 10 minuta
Piletina parmezan

Sastojci

Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
1/4 šoljice
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
3 kašike
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
4 češnja
Lovorov list:
2 lista
Crne masline:
1/2 šolje
Bosiljak:
1/2 šolje
Paradajz:
2 kilograma
Šećer:
1 kašičica
Sol:
Po želji
Crni biber:
Po želji
Pileći fileti:
4 komada
Brašno:
1/2 šolje
Prezla:
1 šoljica
Voda:
1 kašika
Mozzarela:
200 grama
Parmezan:
Po želji
Špageti:
Po želji

Instrukcije

  1. Premažite tavu maslinovim uljem i stavite na srednju temperaturu. Kada se ulje zagrije, dodajte luk, bijeli luk i lovor. Kuhajte i miješajte 5 minuta dok ne osjetite aromu. Dodajte masline ,isjeckan bosiljak i paradajz. Kuhajte i miješajte dok umak ne posatane gust, oko 15 minuta. Začinite sa šećerom, soli i biberom. Smanjite temperaturu i poklopite.

  2. Zagrijte pećnicu na 230 °C.

  3. Stavite pileća prsa jedna uz druga na dasku za rezanje i prekrijte najlonom. Istucite to s čekičom za meso dok ne postignete debljinu od 1 centimetra. Stavite brašno u plitki tanjir i dodajte sol i biber pa ravnomjerno promješajte.

  4. U veću zdjelu dodajte jaja i vodu i umutite. Stavite prezlu u tanjir pa posolite i pobiberite. Stavite 3 kašike maslinovog ulja u vatrostalnu posudu i zagrijte u rerni na srednjoj temperaturi. Lagano umješajte piletinu u brašnu , a zatim u smjesi s jajima i vodom, ostavljajući višak da okapa. Uvaljajte u prezli.

  5. Kad je ulje zagrijano dodajte piletinu i ravnomjerno pecite s obje strane 4 minute ,okrećući samo jednom. Zalijte piletinu s umakom pa pospite s mozzarellom, permezanom i bosijkom.

  6. Pecite 15 minuta. Poslužite  s vrućim špagetima.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.