Piletina u tijestu

Sastojci
Instrukcije
U šerpi, na masnoći propržiti prethodno isjeckan crveni luk, korijen mrkve, malo celera i listove celera. Pile oprati, očistiti, isjeckati na komade po željenoj veličini i dodati u proprženu smjesu sa lukom i zelenilom. Sve zajedno pržiti dok meso ne dobije žutu boju. Nakon toga, u smjesu dodati ½ vode, malo bibera i soli, te kuhati dok meso ne omekša.
U međuvremenu, dok se meso kuha, pripremiti tijesto koje će se preliti preko piletine:
Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, zatim postepeno, uz neprestano miješanje dodavati 5 žumanjaka, jedno po jedno i potom dodati 4 kašike bijelog brašna. Sve dobro umutiti.
Skuhanu piletinu, zajedno sa tečnošću u kojoj je skuhana staviti u tepsiju ili neku posudu koja može podnijeti temperaturu na kojoj pečete, preliti je umućenim tijestom, tako da se prekrije cijela piletina. Smjesu ispeći u rerni, a preporučujemo serviranje u posudi u kojoj je i pripremljeno jelo.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.