Pinđur

Služi: 1 osobuKuhanje: 2 minutaPriprema: 45 minuta
Pinđur

Sastojci

Paradajz:
6 kilograma
Paprike:
14 kilograma
Ljute papričice:
5 komada
Ulje:
5/2 decilitar
Sol:
Po želji
Ocat:
1 paket

Instrukcije

  1. Cijele paprike i ljute papričice ispeći u rerni i tople staviti u plastične vrećice.

  2. Kada se ohlade, izvaditi ih, oguliti tanku, površinsku ljusku i očistiti, odstraniti sjemenke.

  3. Paprike i ljute paričice isjeći na kockice.

  4. Paradajz izložiti vodenoj pari, oguliti ga i isjeći na kockice.

  5. Na zagrijanom ulju, u većoj šerpi, pržiti paradajz dok ne ispusti tečnost, zatim dodati papriku i ljute papričice i miješati na laganoj vatri uz povremeno dodavanje ulja.

  6. Pred kraj kuhanja dodati sol i ocat po želji, pa kuhati još 10-ak minuta.

  7. Skuhani pinđur sipati u zagrijane tegle, staviti ih u rernu sa temeperaturom od 50 °C i držati dok se površinski sloj pinđura u tegli ne skori.

  8. Nakon toga, izvaditi tegle iz rerne, ostaviti da se ohlade i zatvoriti hermetičkim poklopcima ili papirom pričvrščenim gumicama.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.