Pita od jabuka i oraha

Vrijeme pripreme
40 minute
Vrijeme kuhanja
45 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
12 komad
jabuke
2 kašika
puter
1 kašičica
cimet
450 g
nasjeckani orasi
200 g
Šećer
1/2 kašičica
kora od limuna
24 komad
jufke
120 g
puter
2 kašika
Prezla
2 kašika
Med
Pita od jabuka i oraha
  1. Jabuke oguliti i izrezati na kriške.
  2. 2 kašike putera istopiti u šerpi, dodati izrezane jabuke, 6 kašika šećera i 1/2 kašikice cimeta, pa pržiti 15 do 20 minuta uz neprestano miješanje, dok jabuke ne omekšaju, a tečnost ispari.
  3. Ostaviti jabuke da se ohlade.
  4. U posebnoj posudi sjediniti isjeckane orahe, 125 gr šećera, 1/2 kašikice ribane limunove kore, i 1/2 kašikice cimeta.
  5. Pleh za pečenje premazati maslacem, zatim staviti 6 jufki, jednu na drugu, ali svaku jufku premazati istopljenim puterom prije nego se poklopi sljedećom.
  6. Na šestu jufku staviti 1/2 smjese od oraha, pa ponovo redati 6 jufki uz premazivanje puterom.
  7. Na dvanaestu jufku, osim istopljenog putera, staviti pripremljene jabuke, pa redati 6 jufki (isti postupak sa puterom).
  8. Preostalu smjesu od oraha staviti na osamnaestu jufku premazanu maslacem, posuti i prezlu, pa složiti i preostale jufke.
  9. Posljednju jufku premazati istopljenim puterom, pa oštrim nožem pitu izrezati na baklave.
  10. Peći 35-40 minuta na 200 °C, izvaditi pitu iz rerne, premazati je sa 2 kašike meda i peći još 5 minuta.
  11. Kada se ohladi, pitu poslužiti kao desert.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*