2 kašike putera istopiti u šerpi, dodati izrezane jabuke, 6 kašika šećera i 1/2 kašikice cimeta, pa pržiti 15 do 20 minuta uz neprestano miješanje, dok jabuke ne omekšaju, a tečnost ispari.
Ostaviti jabuke da se ohlade.
U posebnoj posudi sjediniti isjeckane orahe, 125 gr šećera, 1/2 kašikice ribane limunove kore, i 1/2 kašikice cimeta.
Pleh za pečenje premazati maslacem, zatim staviti 6 jufki, jednu na drugu, ali svaku jufku premazati istopljenim puterom prije nego se poklopi sljedećom.
Na šestu jufku staviti 1/2 smjese od oraha, pa ponovo redati 6 jufki uz premazivanje puterom.
Na dvanaestu jufku, osim istopljenog putera, staviti pripremljene jabuke, pa redati 6 jufki (isti postupak sa puterom).
Preostalu smjesu od oraha staviti na osamnaestu jufku premazanu maslacem, posuti i prezlu, pa složiti i preostale jufke.
Posljednju jufku premazati istopljenim puterom, pa oštrim nožem pitu izrezati na baklave.
Peći 35-40 minuta na 200 °C, izvaditi pitu iz rerne, premazati je sa 2 kašike meda i peći još 5 minuta.
Kada se ohladi, pitu poslužiti kao desert.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!