Pita od kupusa

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 90 minuta
Pita od kupusa

Sastojci

Brašno:
500 grama
Sol:
3 kašičice
Ulje:
3 kašičice
Kupus:
1 glavica
Crveni luk:
1 glavica

Instrukcije

  1. Brašno, 1 kašikicu soli i 1 kašiku ulja sjediniti, pa dodavanjem mlake vode mijesiti tijesto dok se ne ujednači.

  2. Tijesto podijeliti na dva dijela i oblikovati dvije pogačice.

  3. Ostaviti da odstoje 1 h, pa ih razvaljati malo oklagijom, premazati uljem i preklopiti jednu polovinu razvaljane pogačice preko druge.

  4. Ostaviti da odstoje još 10 minuta.

  5. Kupus i luk naribati, dodati 2 kašikice soli i 2 kašike ulja, pa ovu smjesu kratko propržiti u šerpi.

  6. Nakon što jufke odstoje, razviti ih, svaku podijeliti na dva dijela, filovati, urolati, pa ih staviti u tepsiju premazanu uljem formirajući veliki zvrk.

  7. Cijelu pitu po površini posuti sa nekoliko kapljica ulja.

  8. Peći 40 minuta na 200 °C i poslužiti s pavlakom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.