Pletenice s makom

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 80 minuta
Pletenice s makom

Sastojci

Brašno:
500 grama
Svježi kvasac:
20 grama
Ulje:
50 mililitara
Šećer:
40 grama
Mlijeko:
350 mililitara
Sol:
1 kašičica
Jaja:
1 komad
Mak:
Po želji

Instrukcije

  1. Svježi kvasac potopiti u malo mlakog mlijeka, dodati malo šećera i ostaviti da odstoji 15 minuta.

  2. U jednoj od kuhinjskih posuda pomiješati brašno, ulje, šećer, sol i dignuti kvasac.

  3. Mlijekom mijesiti tijesto, pa kada se dobije glatka smjesa ostaviti tijesto da nadođe, oko 1h.

  4. Kada naraste, tijesto podijeliti na više jednakih dijelova.

  5. Od svakog dijela formirati valjke, podijeliti ih na tri dijela i isplesti pletenice.

  6. Svaku pletenicu premazati jajetom i posuti makom.

  7. Peći 30 minuta na 250 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.