Pohovane paprike punjene sirom i suhim mesom

Služi: 1 osobuKuhanje: 10 minutaPriprema: 25 minuta
Pohovane paprike punjene sirom i suhim mesom

Sastojci

Paprike roge:
9 komada
Sir trapist:
200 grama
Suho meso:
80 grama
Pileći fileti:
60 grama
Crveni luk:
1 glavica
Sol:
Po želji
Mješavina začina:
1 kašičica
Ulje:
Po želji
Jaja:
2 komada
Brašno:
3 kašike
Prezla:
3 kašike
Krompir:
1/2 kilograma
Vrhnje za kuhanje:
Po želji

Instrukcije

  1. Paprike operite, očistite u unutra, poredajte u pleh za pečenje, pa stavite u rernu sa temperaturom od 250 °C.

  2. Paprike pecite dok se na ljusci ne počnu stvarati mjehurići, oko 15 minuta.

  3. Izvadite paprike iz rerne, prekrijte ih vlažnom krpom i plastičnom dolijom ili vrećicom.

  4. Dok se paprike hlade, u međuvremenu isjeckajte pileća prsa na sitne kockice.

  5. U tavi, na zagrijanom ulju propržite crveni luk, a zatim dodajte pileća prsa i mješavinu začina.

  6. Pržite ih 5-6 minuta, a zatim skinite s vatre.

  7. Sir naribajte, a suho meso isjeckajte sitno.

  8. U jednoj posudi pomiješajte ohlađena pileća prsa, bez ulja, suho meso i sir.

  9. Kada se ohlade, paprike ogulite, pa ih napunite pripremljenim filom.

  10. Uvaljajte ih u brašno, pa u umućena jaja i na kraju u prezlu.

  11. Stavite ih u tavu sa sagrijanim uljem i pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obje strane.

  12. Poslužite uz prilog po želji, npr. pečeni krompir sa vrhnjem za kuhanje.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.