Praznična torta

Kategorije:

Vrijeme pripreme
60 minute
Vrijeme kuhanja
80 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
15 komad
Jaja
500 g
šećer u prahu
350 g
mljeveni orasi
300 g
brašno
400 ml
slatko vrhnje
1200 ml
mlijeka
250 g
margarin
3 komad
čokolada za kuhanje
Praznična torta
  1. Odvojiti 5 žumanjaka od bjelanjaka i bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje 8 kašika šećera u prahu.
  2. Dodati 5 kašika mljevenih oraha i 2 kašike brašna, pa polahko promiješati kašikom.
  3. Smjesu preliti u okrugli pleh i peći 20-ak minuta na 200 °C, dok kora ne porumeni.
  4. Na isti način napraviti još dvije kore.
  5. 800 ml mlijeka prokuhati sa 10 kašika šećera.
  6. U posebnoj posudi umutiti 200 ml mlijeka sa 15 žumanjaka i 9 kašika brašna, pa ovu smjesu sipati u ključalo mlijeko i miješati dok se fil ne zgusne.
  7. 200 gr margarina umutiti sa 250 gr šećera u prahu, dodati u ohlađeni fil od žumanjaka i smjesu izjednačiti mikserom.
  8. Fil podijeliti na dva dijela.
  9. 150 gr mljevenih oraha preliti sa preostalih 200 ml vrelog mlijeka, pa ih dodati u 1/2 fila.
  10. U drugi dio fila dodati 2 istopljene čokolade za kuhanje i izmiješati mikserom.
  11. Umutiti i slatko vrhnje.
  12. Tortu složiti: kora, 1/2 fila od čokolade,1/2 slatkog vrhnja, zatim druga kora,fil s orasima,slatko vrhnje, pa treća kora i ostatak fila od čokolade.
  13. Na površinu premazati glazuru od čokolade i dalje dekorisati po želji.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*