Praznična torta
Kategorije: Torte

- Odvojiti 5 žumanjaka od bjelanjaka i bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje 8 kašika šećera u prahu.
- Dodati 5 kašika mljevenih oraha i 2 kašike brašna, pa polahko promiješati kašikom.
- Smjesu preliti u okrugli pleh i peći 20-ak minuta na 200 °C, dok kora ne porumeni.
- Na isti način napraviti još dvije kore.
- 800 ml mlijeka prokuhati sa 10 kašika šećera.
- U posebnoj posudi umutiti 200 ml mlijeka sa 15 žumanjaka i 9 kašika brašna, pa ovu smjesu sipati u ključalo mlijeko i miješati dok se fil ne zgusne.
- 200 gr margarina umutiti sa 250 gr šećera u prahu, dodati u ohlađeni fil od žumanjaka i smjesu izjednačiti mikserom.
- Fil podijeliti na dva dijela.
- 150 gr mljevenih oraha preliti sa preostalih 200 ml vrelog mlijeka, pa ih dodati u 1/2 fila.
- U drugi dio fila dodati 2 istopljene čokolade za kuhanje i izmiješati mikserom.
- Umutiti i slatko vrhnje.
- Tortu složiti: kora, 1/2 fila od čokolade,1/2 slatkog vrhnja, zatim druga kora,fil s orasima,slatko vrhnje, pa treća kora i ostatak fila od čokolade.
- Na površinu premazati glazuru od čokolade i dalje dekorisati po želji.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!