Praznična torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 80 minutaPriprema: 60 minuta
Praznična torta

Sastojci

Jaja:
15 komada
Šećer u prahu:
500 grama
Mljeveni orasi:
350 grama
Brašno:
300 grama
Slatko vrhnje:
400 mililitara
Mlijeka:
1200 mililitara
Margarin:
250 grama
Čokolada za kuhanje:
3 komada

Instrukcije

  1. Odvojiti 5 žumanjaka od bjelanjaka i bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje 8 kašika šećera u prahu.

  2. Dodati 5 kašika mljevenih oraha i 2 kašike brašna, pa polahko promiješati kašikom.

  3. Smjesu preliti u okrugli pleh i peći 20-ak minuta na 200 °C, dok kora ne porumeni.

  4. Na isti način napraviti još dvije kore.

  5. 800 ml mlijeka prokuhati sa 10 kašika šećera.

  6. U posebnoj posudi umutiti 200 ml mlijeka sa 15 žumanjaka i 9 kašika brašna, pa ovu smjesu sipati u ključalo mlijeko i miješati dok se fil ne zgusne.

  7. 200 gr margarina umutiti sa 250 gr šećera u prahu, dodati u ohlađeni fil od žumanjaka i smjesu izjednačiti mikserom.

  8. Fil podijeliti na dva dijela.

  9. 150 gr mljevenih oraha preliti sa preostalih 200 ml vrelog mlijeka, pa ih dodati u 1/2 fila.

  10. U drugi dio fila dodati 2 istopljene čokolade za kuhanje i izmiješati mikserom.

  11. Umutiti i slatko vrhnje.

  12. Tortu složiti: kora, 1/2 fila od čokolade,1/2 slatkog vrhnja, zatim druga kora,fil s orasima,slatko vrhnje, pa treća kora i ostatak fila od čokolade.

  13. Na površinu premazati glazuru od čokolade i dalje dekorisati po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.