Punjena purica

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
3 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Glavna jela
Postavio
Postavljeno
80 g
Maslac
250 g
Pileći fileti
1 glavica
Crveni luk
2 češanj
Bijeli luk
140 g
Prezla
55 g
orasi
1 kašika
kadulja
1 komad
Jaja
1 po potrebi
Sol
1 po potrebi
Biber
1 komad
purica
50 g
istopljeni maslac
2 kašika
brašno
250 ml
bijelo vino
250 ml
pileća supa
Punjena purica
  1. Istopite 20 gr maslaca u tavi, a zatim dodajte isjeckana pileća prsa, crveni i bijeli luk.
  2. Uz povremeno miješanje pržite sastojke oko 5 minuta.
  3. Prebacite u vatrostalnu posudu, pa dodajte prezlu, orahe, kadulju, sol, biber i umućeno jaje.
  4. Sve sastojke promiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu.
  5. Puricu isperite pod hladnom, tekućom vodom u unutrašnjosti i s vani.
  6. Posušite papirnim ubrusom, pa ju napunite pripremljenom mješavinom od oraha i prezle.
  7. Noge pričvrstite kuhinjskim konopcem, a krila uvucite ispod.
  8. Stavite puricu u posudu za pečenje, okrečući dio gdje su prsa prema sebi.
  9. Premažite ju istopljenim maslacem i prekrijte folijom.
  10. Stavite u rernu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 3 ½ sata, zalijevajući ju svakih 30 minuta.
  11. Purica je pečena kada počne ispuštati sokove pri ubodu čačkalicom.
  12. Kada se ispeče, stavite puricu na veliku tacnu, prekrijte folijom i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
  13. Procijedite preostalu tečnost koja je ostala u posudi u kojoj se pekla purica.
  14. U tavi istopite 50 gr maslaca, zatim dodajte brašno i kuhajte uz konstantno miješanje 2 minute dok se ne počnu stvarati mjehurići.
  15. Postepeno dodajite tečnost iz posude u kojoj se pekla purica, vino i pileću supu.
  16. Kuhajte uz konstantno miješanje ravnom drvenom kašikom kako biste spriječili stvaranje grudvica i dobili ujednačenu, glatku i gustu smjesu.
  17. U ovaj preljev dodajte količinu bibera i soli po želji, prelijte u posudu za posluživanje, pa poslužite uz puricu.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*