Punjena purica

Služi: 1 osobuKuhanje: 3 minutaPriprema: 30 minuta
Punjena purica

Sastojci

Maslac:
80 grama
Pileći fileti:
250 grama
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
2 češnja
Prezla:
140 grama
Orasi:
55 grama
Kadulja:
1 kašika
Jaja:
1 komad
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Purica:
1 komad
Istopljeni maslac:
50 grama
Brašno:
2 kašike
Bijelo vino:
250 mililitara
Pileća supa:
250 mililitara

Instrukcije

  1. Istopite 20 gr maslaca u tavi, a zatim dodajte isjeckana pileća prsa, crveni i bijeli luk.

  2. Uz povremeno miješanje pržite sastojke oko 5 minuta.

  3. Prebacite u vatrostalnu posudu, pa dodajte prezlu, orahe, kadulju, sol, biber i umućeno jaje.

  4. Sve sastojke promiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu.

  5. Puricu isperite pod hladnom, tekućom vodom u unutrašnjosti i s vani.

  6. Posušite papirnim ubrusom, pa ju napunite pripremljenom mješavinom od oraha i prezle.

  7. Noge pričvrstite kuhinjskim konopcem, a krila uvucite ispod.

  8. Stavite puricu u posudu za pečenje, okrečući dio gdje su prsa prema sebi.

  9. Premažite ju istopljenim maslacem i prekrijte folijom.

  10. Stavite u rernu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 3 ½ sata, zalijevajući ju svakih 30 minuta.

  11. Purica je pečena kada počne ispuštati sokove pri ubodu čačkalicom.

  12. Kada se ispeče, stavite puricu na veliku tacnu, prekrijte folijom i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

  13. Procijedite preostalu tečnost koja je ostala u posudi u kojoj se pekla purica.

  14. U tavi istopite 50 gr maslaca, zatim dodajte brašno i kuhajte uz konstantno miješanje 2 minute dok se ne počnu stvarati mjehurići.

  15. Postepeno dodajite tečnost iz posude u kojoj se pekla purica, vino i pileću supu.

  16. Kuhajte uz konstantno miješanje ravnom drvenom kašikom kako biste spriječili stvaranje grudvica i dobili ujednačenu, glatku i gustu smjesu.

  17. U ovaj preljev dodajte količinu bibera i soli po želji, prelijte u posudu za posluživanje, pa poslužite uz puricu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.