Punjene lignje

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 40 minuta
Punjene lignje

Sastojci

Lignje:
1 kilogram
Račići:
250 grama
Riža:
50 grama
Bijeli luk:
3 češnja
Parmezan:
40 grama
Prezla:
3 kašike
Maslinovo ulje:
100 mililitara
Sok od paradajza:
400 mililitara
Bosiljak:
Po želji
Mješavina začina:
Po želji
Sol:
Po želji
Voda:
200 mililitara

Instrukcije

  1. Bijeli luk isjeckati i propržiti na zagrijanom ulju.

  2. Dodati krajeve lignji i račiće, kratko propržiti, preliti ih sa 100 ml vode i dinstati dok tečnost ne uvrije.

  3. Skinuti smjesu s vatre, dodati rižu, parmezan, prezlu i začine po želji, pa sve izmiješati.

  4. Pripremljenim filom napuniti lignje, zatvoriti ih čačkalicama i kratko propržiti u tavi, na maslinovom ulju.

  5. U posebnoj posudi izmiješati 400 ml soka od paradajza sa 100 ml vode, 3 kašike maslinovog ulja, malo bosiljka i začinima po želji.

  6. Smjesu preliti u vatrostalnu posudu, dodati lignje i peći 45 minuta na 200 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.