Punjeni pileći bataci

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 30 minuta
Punjeni pileći bataci

Sastojci

Pileći bataci:
5 komada
Pileći fileti:
200 grama
Gljive:
150 grama
Prezla:
100 grama
Peršun:
Po želji
Jaja:
1 komad
Origano:
1/2 kašike
Senf:
1 kašika
Bijeli luk:
1 češanj
Ulje:
Po želji
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Mješavina začina:
Po želji

Instrukcije

  1. U prokuhanu vodu staviti pileća prsa da se kuhaju uz dodatak mješavine začina.

  2. Gljive očistiti, isjeći i izmiksati u blenderu.

  3. U posebnoj posudi na vrelom ulju propržiti bijeli luk i izmiksane šampinjone, pa dodati sol, origano, isjeckani peršun, mješavinu začina i sve umiješati.

  4. Batacima odstraniti kosti, a meso bataka posoliti, pobiberiti, premazati senfom, saviti na polovine i ostaviti da upije dodane začine.

  5. Skuhana pileća prsa isjeći na kockice, izmiksati u blenderu i dodati u posudu sa gljivama. Također je potrebno dodati i senf, pa sve zajedno umiješati i ukloniti s vatre.

  6. U ovu smjesu umiješati jedno žumance i jednu kašiku prezle.

  7. Na svaki pileći batak nanijeti fil sa gljivama i mesom, preklopiti, učvrstiti čačkalicom i staviti u tavu da se peče.

  8. Nakon što bataci porumene s obje strane, staviti ih u posudu za pečenje, preliti sa 200 ml vode i peći 35 minuta na 200 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.