Rezanci u sosu od piletine

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 10 minuta
Rezanci u sosu od piletine

Sastojci

Maslac:
1 kašika
Bijeli luk:
2 češnja
Paradajz:
125 grama
Pileći temeljac:
250 mililitara
Masno vrhnje:
250 mililitara
Pileći fileti:
500 grama
Ulje:
2 kašike
Bosiljak:
2 kašike
Rezanci:
250 grama
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji

Instrukcije

  1. U većoj šerpi, na umjerenoj temperaturi istopite maslac, dodajte bijeli luk i kuhajte 30-ak sekundi.

  2. Dodajte paradajz i 125 ml pilećeg temeljca, pa ostavite da smjesa proključa.

  3. Smanjite temeperaturu,poklopite posudu i ostavite da krčka 10-ak minuta.

  4. Dodajte vrhnje i miješajući zadržite na vatri dok ne proključa, a smjesa se zgusne.

  5. U piletinu utrljajte sol i biber s obje strane, pa ju stavite u tavu sa zagrijanim uljem i pržite s obje strane po 4-5 minuta.

  6. Preostali pileći temeljac stavite da proključa, pa ga pomiješajte sa smjesom od vrhnja. Dodajući mu i bosiljak.

  7. U međuvremenu skuhajte i rezance u slanoj vodi.

  8. Prebacite ih u zdjelu i pospite pripremljenim sosom, 3-4 kašike.

  9. Izrežite svaki komad pilećih prsa na 3 dijagonalne kriške.

  10. Rezance prebacite u tanjir za posluživanje, pospite ih piletinom, a zatim i sosom, pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.