Riža s jajima i povrćem

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 4 minuta
Riža s jajima i povrćem

Sastojci

Mladi luk:
2 glavice
Jaja:
2 komada
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Ulje:
3 kašike
Bijeli luk:
3 češnja
Mješavina povrća:
3/2 solja
Kuhana riža:
3 šolje
Susamovo ulje:
2 kašičice
Pinjole:
2 kašike

Instrukcije

  1. Glavice mladog luka odvojite i nasjeckajte, a zeleni dio ostavite sa strane.

  2. U posudi pomiješajte nasjeckani luk i jaja.

  3. Zagrijte 2 kašike ulja u tavi, dodajte smjesu s lukom i jajima pa pecite 1 minutu a zatim okrenite i pecite s druge strane.

  4. Uz pomoć kašike nasjeckajte dobiveni omlet na komadiće i ostavite sa strane.

  5. Zagrijte preostalo ulje u tavi, dodajte bijelu luk i pržite dok ne osjetite aromu, oko 1 minutu.

  6. Dodajte povrće i pirjajte 1 minutu a zatim umiješajte kuhanu rižu, isjeckani omlet i susamovo ulje.

  7. Začinite sa soli i biberom i sve promiješajte.

  8. Pospite sa pinjolima, ukrasite sa zelenim dijelom (perima) mladog luka i poslužite toplo.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.