Riža s mrkvom

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 15 minuta
Riža s mrkvom

Sastojci

Basmati riža:
1 šoljica
Voda:
2 šoljice
Prženi kikiriki:
1/4 šoljice
Margarin:
1 kašika
Crveni luk:
1 glavica
Mljeveni đumbir:
1 kašičica
Mrkve:
3/4 šoljice
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Peršun:
Po želji

Instrukcije

  1. Dodajte vodu i rižu u lonac za kuhanje.

  2. Zagrijte na većoj temperaturi i dovedite do ključanja.

  3. Smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se kuha na pari dok ne omekša, oko 20 minuta.

  4. Zagrijte margarin u tavi na srednjoj temperaturi, a zatim dodajte luk. Kuhajte oko 10 minuta dok luk ne dobije zlatnu boju.

  5. Dodajte đumbir, mrkvu i sol.

  6. Smanjite temperaturu, pokrijte i ostavite 5 minuta da se kuha na pari.

  7. Dodajte biber i kikiriki i promiješajte.

  8. Dodajte kuhanu rižu u tavu sa ostalim sastojcima, promiješajte i pospite peršunom pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.