Rižoto s gljivama i bijelim lukom

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 5 minuta
Rižoto s gljivama i bijelim lukom

Sastojci

Gljive:
450 grama
Maslo:
4 kašike
Maslinovo ulje:
2 kašike
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
2 češnja
Riža:
1 šolja
Pileća osnova:
3 šolje
Parmezan:
1/2 šolje
Peršun:
1/2 šolje
Sir:
Po želji
Biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Začinite i propržite gljive na maslu a zatim ostavite na stranu.

  2. Zagrijte ulje u dubokoj tavi, dodajte crveni i bijeli luk pa pržite uz konstantno miješanje dok luk ne omekša.

  3. Dodajte rižu i pirjajte 1 minutu a zatim umiješajte 1 šolju vruće supe. Pirjajte dok se tekućina ne apsorbira, uz konstantno miješanje.

  4. Ponovite postupak sa prestalom supom i rižom.

  5. Kada riža postane kremasta, umiješajte gljive i sir.

  6. Pospite s peršunom, promiješajte i poslužite toplo.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.