Rižoto sa bademima

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 20 minuta
Rižoto sa bademima

Sastojci

Pileća supa:
1 litar
Maslinovo ulje:
2 kašike
Crveni luk:
2 glavice
Celer:
1/2 glavice
Riža:
400 grama
Suho bijelo vino:
2 šolje
Majčina dušica:
2 kašike
Biber:
Po želji
Maslac:
70 grama
Parmezan:
120 grama
Bademi:
150 grama
Prezla:
100 grama
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Bijeli luk:
2 češnja

Instrukcije

  1. Pileću supu zagrijati.

  2. U posebnoj posudi, na maslinovom ulju 4-5 minuta pržiti crveni, bijeli luk i celer, pa kada povrće omekša dodati rižu.

  3. Rižu pržiti uz neprestano miješanje, dodati bijelo vino i nastaviti kuhati uz neprestano miješanje.

  4. Nakon što se vino upije u rižu dodati sol, pa uz miješanje postepeno dodavati pileću supu.

  5. Umiješati majčinu dušicu i biber, pa skinuti rižoto s vatre.

  6. Dodati maslac i parmezan, promiješati smjesu, poklopiti posudu sa rižotom i ostaviti 3-4 minute da odstoji.

  7. U posebnoj posudi sa malo maslinovog ulja propržiti svježu prezlu i bademe, pa ih posuti preko pripremljenog rižota.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.