Rižoto sa piletinom, gljivama i ječmom

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 10 minuta
Rižoto sa piletinom, gljivama i ječmom

Sastojci

Maslac:
1 kašika
Maslinovo ulje:
1 kašika
Luk vlasac:
2 komada
Pileći fileti:
3 komada
Biserni ječam:
300 grama
Gljive:
40 grama
Majčina dušica:
1 kašika
Pileći temeljac:
1 litar
Parmezan:
3 kašike
Bijelo vino:
250 mililitara

Instrukcije

  1. U većoj šerpi istopite maslac s uljem.

  2. Dinstajte vlasac i bijeli luk sa začinima po želji 5 minuta, pa umiješajte piletinu i kuhajte 2 minute.

  3. Dodajte ječam i kuhajte jednu minutu.

  4. Umiješajte vino i miješajte dok sastojci dok ostali sastojci ne upiju tečnost.

  5. Dodajte gljive i majčinu dušicu, pa relijte ¾ pilećeg temeljca.

  6. Kuhajte 40 minuta na smanjenoj temperaturi dok ječam ne omekša, miješajući povremeno i polijevajući preostalim temeljcem-supom ako izgleda suho.

  7. Skinite s vatre i umiješajte ribani parmezan.

  8. Poslužite odmah sa vlascem i parmezanom posutim na površini jela.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.