Rižoto sa sirom i tikvom

Vrijeme pripreme
25 minute
Vrijeme kuhanja
55 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Prilozi
Postavio
Postavljeno
600 g
tikva
2 kašika
javorov sirup
80 ml
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 1/4 l
pileći temeljac
50 g
Maslac
1 glavica
Crveni luk
2 češanj
Bijeli luk
1 komad
celer
1 kašika
timijan
400 g
riža
250 ml
voda
50 g
parmezan
11 g
kozji sir
Rižoto sa sirom i tikvom
  1. Stavite pileći temeljac da proključa, zatim smanjite temperaturu i ostavite da krčka.
  2. U međuvremenu, zagrijte 2 kašike ulja i i pola od pripremljene količine maslaca.
  3. Dodajte crveni i bijeli luk, celer i timijan.
  4. Kuhajte uz povremeno miješanje 8-10 minuta dok ne omekša.
  5. Dodajte rižu i kuhajte uz povremeno miješanje oko 2 minute.
  6. Dodajte vodu i miješajte 1 minutu.
  7. Dodajte 250 ml vrelog temeljca i kuhajte uz povremeno miješanje dok riža ne upije tečnost.
  8. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite pola od pripremljene količine temeljca.
  9. Dodajte malo zgnječene tikve, pa nastavite dodavati po 250 ml temeljca dok sve ne iskoristite i riža bude al dente.
  10. Umiješajte maslac i parmezan, skinite s vatre i ostavite 5 minuta.
  11. Umiješajte pola kozjjeg sira i začine.
  12. Razbacajte preostali kozji sir, kockice tikve, ekstra timijan i parmezan preko rižota.
  13. Pospite ekstra djevičanskim maslinovim uljem i poslužite.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*