Rižoto sa sirom i tikvom

Služi: 1 osobuKuhanje: 55 minutaPriprema: 25 minuta
Rižoto sa sirom i tikvom

Sastojci

Tikva:
600 grama
Javorov sirup:
2 kašike
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
80 mililitara
Pileći temeljac:
5/4 litar
Maslac:
50 grama
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
2 češnja
Celer:
1 komad
Timijan:
1 kašika
Riža:
400 grama
Voda:
250 mililitara
Parmezan:
50 grama
Kozji sir:
11 grama

Instrukcije

  1. Stavite pileći temeljac da proključa, zatim smanjite temperaturu i ostavite da krčka.

  2. U međuvremenu, zagrijte 2 kašike ulja i i pola od pripremljene količine maslaca.

  3. Dodajte crveni i bijeli luk, celer i timijan.

  4. Kuhajte uz povremeno miješanje 8-10 minuta dok ne omekša.

  5. Dodajte rižu i kuhajte uz povremeno miješanje oko 2 minute.

  6. Dodajte vodu i miješajte 1 minutu.

  7. Dodajte 250 ml vrelog temeljca i kuhajte uz povremeno miješanje dok riža ne upije tečnost.

  8. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite pola od pripremljene količine temeljca.

  9. Dodajte malo zgnječene tikve, pa nastavite dodavati po 250 ml temeljca dok sve ne iskoristite i riža bude al dente.

  10. Umiješajte maslac i parmezan, skinite s vatre i ostavite 5 minuta.

  11. Umiješajte pola kozjjeg sira i začine.

  12. Razbacajte preostali kozji sir, kockice tikve, ekstra timijan i parmezan preko rižota.

  13. Pospite ekstra djevičanskim maslinovim uljem i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.