Rolana baklava sa bademima i bijelom čokoladom

Sastojci
Instrukcije
Bademe, bijelu čokoladu i šećer u prahu izmiksajte.
Jednu jufku premažite istopljenim maslacem, poklopite drugom jufkom, pa i nju premažite maslacem, a zatim stavite i treću jufku, pa izrežite na četvrtine.
Stavite jednu kašiku smjese od badema na sredinu, uz rub svakog izrezanog dijela, pa motajte jufku kako biste dobili oblik cigarete.
Ponovite isti postupak sa ostatkom materijala, pa sve urolane dijelove poredajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pecite 20 minuta u rerni na 200 °C.
U međuvremenu stavite šećer i vodu u šerpu, pa kuhajte uz povremeno miješanje 5 minuta na laganoj temperaturi.
Dodajte kardamom, pa povećajte temperaturu.
Kada tečnost proključa, smanjite toplotu i ostavite da smjesa krčka dok se ne zgusne, a zatim umiješajte i limunov sok.
Nakon što se ispeku, rolade stavite u posudu otpornu na toplotu i prelijte sirupom.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.