Rolat sa okusom jagode

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 20 minuta
Rolat sa okusom jagode

Sastojci

Jaja:
6 komada
Šećer u prahu:
150 grama
Džem od jagoda:
300 grama
Slatko vrhnje:
250 mililitara
Brašno:
65 grama

Instrukcije

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.

  2. Mikserom umutite žumanjke sa 150 gr šećera u prahu, a zatim dodajte 65 gr brašna i nastavite mućenje.

  3. Posebno umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, pa ih dodajte u umućene žumanjke.

  4. Kašikom izjednačite smjesu, pa je ravnomjerno rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje.

  5. Stavite u rernu zagrijanu na 180 °C i pecite 15-ak minuta.

  6. Kada se ispeče kora stavite je na vlažnu krpu prekrivenu pergament papirom kojeg ste prethodno posuli šećerom u prahu.

  7. Skinite papir koji se zalijepio za koru i dok je još uvijek topla, urolajte je zajedno sa krpom i papirom.

  8. Kada se ohladi, premažite koru džemom i umućenim slatkim vrhnjem, pa je ponovo urolajte.

  9. Izrežite na kriške i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.