- Vrijeme pripreme
- 1 minute
- Vrijeme kuhanja
- 1 minute
- Složenost
- Komplikovano
- Služi
- 1 ljudi
- Postavio
- Postavljeno
- 23.11.2014
- 120 g
- čokolada za kuhanje
- 125 g
- Maslac
- 60 g
- šećer u prahu
- 20 g
- šećer u prahu
- 6 komad
- Jaja
- 125 g
- Šećer
- 2 kašika
- Šećer
- 250 g
- brašno

Fil:
60 ml vode
60 gr šećera
3 kašike tamnog ruma, podijeljene
350 gr slatka od marelice
1 kašika vode
Preljev:
180 gr isjeckane čokolade za kuhanje
100 gr slatkog vrhnja
- Zagrijte rernu na 175 °C.
- Premažite maslacem pokrugli pleh za pečenje od 23 cm i obložite pergament papirom, također premazanim maslacem.
- U posudi iznad šerpe sa ključalom vodom istopite 120 gr čokolade za kuhanje, pa ostavite da se malo ohladi.
- 125 gr maslaca umutite mikserom u kremastu masu sa 60 gr šećera u prahu.
- Umiješajte i istopljenu čokoladu, a zatim postepeno dodajite jedan po jedan žumanjak.
- U posebnoj posudi umutite 6 bjelanjaka sa 125 gr običnog šećera u pjenastu masu.
- Sjedinite sa čokoladnom mješavinom, pa dodajte brašno i izjednačite smjesu.
- Prelijte smjesu u pleh za pečenje.
- Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta, ohladite koru, pa ju prepolovite na dva jednaka dijela, horizontalno.
- Vodu i šećer stavite da se kuhaju.
- Nakon što se tečnost pretvori u sirup, skinite s vatre i umiješajte 2 kašike ruma.
- Premažite sirupom obje polovine prerezane kore koja se ispekla.
- Slatko od marelice pomiješajte sa jednom kašikom vode i miješajte na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne i pretvori u kašu.
- Umiješajte preostali rum, pa premažite 1/3 te smjese na jednu polovinu kore.
- Preklopite ju drugom polovinom, pa premažite ostatkom sirupa, a zatim cijelu tortu premažite preostalom smjesom od kajsija.
- Stavite tortu u frižider, a u međuvremenu pripremite preljev.
- Čokoladu istopite pa sjedinite sa ključalim slatkim vrhnjem.
- Prelijte cijelu tortu ovim preljevom i ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!