Sacher torta

Kategorije:

Vrijeme pripreme
1 minute
Vrijeme kuhanja
1 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
120 g
čokolada za kuhanje
125 g
Maslac
60 g
šećer u prahu
20 g
šećer u prahu
6 komad
Jaja
125 g
Šećer
2 kašika
Šećer
250 g
brašno
Sacher torta

Fil:
60 ml vode
60 gr šećera
3 kašike tamnog ruma, podijeljene
350 gr slatka od marelice
1 kašika vode

Preljev:
180 gr isjeckane čokolade za kuhanje
100 gr slatkog vrhnja

  1. Zagrijte rernu na 175 °C.
  2. Premažite maslacem pokrugli pleh za pečenje od 23 cm i obložite pergament papirom, također premazanim maslacem.
  3. U posudi iznad šerpe sa ključalom vodom istopite 120 gr čokolade za kuhanje, pa ostavite da se malo ohladi.
  4. 125 gr maslaca umutite mikserom u kremastu masu sa 60 gr šećera u prahu.
  5. Umiješajte i istopljenu čokoladu, a zatim postepeno dodajite jedan po jedan žumanjak.
  6. U posebnoj posudi umutite 6 bjelanjaka sa 125 gr običnog šećera u pjenastu masu.
  7. Sjedinite sa čokoladnom mješavinom, pa dodajte brašno i izjednačite smjesu.
  8. Prelijte smjesu u pleh za pečenje.
  9. Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta, ohladite koru, pa ju prepolovite na dva jednaka dijela, horizontalno.
  10. Vodu i šećer stavite da se kuhaju.
  11. Nakon što se tečnost pretvori u sirup, skinite s vatre i umiješajte 2 kašike ruma.
  12. Premažite sirupom obje polovine prerezane kore koja se ispekla.
  13. Slatko od marelice pomiješajte sa jednom kašikom vode i miješajte na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne i pretvori u kašu.
  14. Umiješajte preostali rum, pa premažite 1/3 te smjese na jednu polovinu kore.
  15. Preklopite ju drugom polovinom, pa premažite ostatkom sirupa, a zatim cijelu tortu premažite preostalom smjesom od kajsija.
  16. Stavite tortu u frižider, a u međuvremenu pripremite preljev.
  17. Čokoladu istopite pa sjedinite sa ključalim slatkim vrhnjem.
  18. Prelijte cijelu tortu ovim preljevom i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*