Šampita

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 15 minuta
Šampita

Sastojci

Jaja:
9 komada
Šećer:
800 grama
Mlijeko:
6 kašika
Brašno:
6 kašika
Ulje:
6 kašika
Voda:
2 decilitra
Prašak za pecivo:
1 pakovanje

Instrukcije

  1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.

  2. U čvrsti snijeg umutiti bjelanjke.

  3. Napraviti agdu od 750 gr šećera i 2 dl vode, pa je toplu sipati polahko u snijeg od bjelanjaka, uz neprestano miješanje.

  4. U posebnoj posudi umutiti žumanjke sa 6 kašika šećera, zatim dodati 6 kašika mlijeka, 6 kašika ulja, brašno i prašak za pecivo, pa sve izjednačiti mikserom.

  5. Smjesu preliti u pleh i peći 15-ak minuta na 200 °C.

  6. Kada se kora ispeče i ohladi, premazati je snijegom od bjelanjaka i servirati.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.