Slatka rolada od jagoda

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 20 minuta
Slatka rolada od jagoda

Sastojci

Jaja:
8 komada
Šećer:
125 grama
Ekstarkt vanilije:
3/2 kasicica
Brašno:
100 grama
Prašak za pecivo:
2 kašičice
Slatko vrhnje:
500 mililitara

Instrukcije

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

  2. Umutite žumanjke i šećer u pjenastu masu, pa dodajte ½ kašikice vanilije.

  3. Umiješajte brašno i prašak za pecivo, pa izmiksajte.

  4. U posebnoj posudi umutite bjelanjke.

  5. Umućene bjelanjke kašikom izmiješajte sa smjesom od žumanjaka i brašna.

  6. Stavite smjesu u pleh dimenzija 38 x 25 cm i pecite 20 minuta na 175 °C.

  7. Jagode operite i očistite, pa 6 komada ostavite na stranu za ukras.

  8. Preostale jagode narežite na tanke kriške.

  9. Stavite slatko vrhnje u jednu posudu i mutite mikserom an srednjoj brzini.

  10. Polahko dodajite preostalu vaniliju i 2 kašike šećera u prahu.

  11. Nastavite mućenje dok ne dobijete glatku, mekanu teksturu.

  12. Ostavite ½ te smjese na stranu.

  13. U drugu polovinu stavite narezane jagode.

  14. Stavite kuhinjski ručnik na ravnu površinu, pa ga pospite šećerom u prahu.

  15. Na ručnik stavite toplu ispečenu koru i odlijepite pergament papir.

  16. Zajedno s ručnikom urolajte koru prema unutrašnjosti i ostavite da se ohladi.

  17. Odrolajte koru, pa premažite filom od slatkog vrhnja i jagoda.

  18. Ponovo urolajte koru i prebacite na veću tacnu.

  19. Površinu rolata premažite preostalim slatkim vrhnjem ili šlagom.

  20. Jagode koje ste sačuvali iskoristite za ukras.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.