Slatka rolada od jagoda

Kategorije:

Vrijeme pripreme
20 minute
Vrijeme kuhanja
20 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
8 komad
Jaja
125 g
Šećer
1 1/2 kašičica
ekstarkt vanilije
100 g
brašno
2 kašičica
prašak za pecivo
500 ml
slatko vrhnje
Slatka rolada od jagoda
  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Umutite žumanjke i šećer u pjenastu masu, pa dodajte ½ kašikice vanilije.
  3. Umiješajte brašno i prašak za pecivo, pa izmiksajte.
  4. U posebnoj posudi umutite bjelanjke.
  5. Umućene bjelanjke kašikom izmiješajte sa smjesom od žumanjaka i brašna.
  6. Stavite smjesu u pleh dimenzija 38 x 25 cm i pecite 20 minuta na 175 °C.
  7. Jagode operite i očistite, pa 6 komada ostavite na stranu za ukras.
  8. Preostale jagode narežite na tanke kriške.
  9. Stavite slatko vrhnje u jednu posudu i mutite mikserom an srednjoj brzini.
  10. Polahko dodajite preostalu vaniliju i 2 kašike šećera u prahu.
  11. Nastavite mućenje dok ne dobijete glatku, mekanu teksturu.
  12. Ostavite ½ te smjese na stranu.
  13. U drugu polovinu stavite narezane jagode.
  14. Stavite kuhinjski ručnik na ravnu površinu, pa ga pospite šećerom u prahu.
  15. Na ručnik stavite toplu ispečenu koru i odlijepite pergament papir.
  16. Zajedno s ručnikom urolajte koru prema unutrašnjosti i ostavite da se ohladi.
  17. Odrolajte koru, pa premažite filom od slatkog vrhnja i jagoda.
  18. Ponovo urolajte koru i prebacite na veću tacnu.
  19. Površinu rolata premažite preostalim slatkim vrhnjem ili šlagom.
  20. Jagode koje ste sačuvali iskoristite za ukras.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*