Slatka rolada od jagoda
Sastojci
Instrukcije
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Umutite žumanjke i šećer u pjenastu masu, pa dodajte ½ kašikice vanilije.
Umiješajte brašno i prašak za pecivo, pa izmiksajte.
U posebnoj posudi umutite bjelanjke.
Umućene bjelanjke kašikom izmiješajte sa smjesom od žumanjaka i brašna.
Stavite smjesu u pleh dimenzija 38 x 25 cm i pecite 20 minuta na 175°C.
Jagode operite i očistite, pa 6 komada ostavite na stranu za ukras.
Preostale jagode narežite na tanke kriške.
Stavite slatko vrhnje u jednu posudu i mutite mikserom an srednjoj brzini.
Polahko dodajite preostalu vaniliju i 2 kašike šećera u prahu.
Nastavite mućenje dok ne dobijete glatku, mekanu teksturu.
Ostavite ½ te smjese na stranu.
U drugu polovinu stavite narezane jagode.
Stavite kuhinjski ručnik na ravnu površinu, pa ga pospite šećerom u prahu.
Na ručnik stavite toplu ispečenu koru i odlijepite pergament papir.
Zajedno s ručnikom urolajte koru prema unutrašnjosti i ostavite da se ohladi.
Odrolajte koru, pa premažite filom od slatkog vrhnja i jagoda.
Ponovo urolajte koru i prebacite na veću tacnu.
Površinu rolata premažite preostalim slatkim vrhnjem ili šlagom.
Jagode koje ste sačuvali iskoristite za ukras.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.