Složenac od patlidžana i sira

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 15 minuta
Složenac od patlidžana i sira

Sastojci

Patlidžan:
1 komad
Maslinovo ulje:
1 kašika
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Nemasno mlijeko:
250 mililitara
Brašno:
3 kašike
Bijeli luk:
2 češnja
Marinara sos:
200 mililitara
Mozzarela:
125 grama
Parmezan:
80 grama

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 250 °C.

  2. Kriške patlidžana premažite uljem, posolite i pobiberite.

  3. Poredajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta uz povremeno prevrtanje, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obje strane.

  4. U međuvremenu napravite sos.

  5. U jednoj posudi pomiješajte 60 ml mlijeka, brašno i bijeli luk.

  6. Postepeno dodajite preostalo mlijeko i 60 ml marinara sosa.

  7. Kada smjesa proključa, smanjite temperaturu i ostavite da smjesa krčka 2-3 minute, dok se ne zgusne.

  8. Premažite 60 ml marinara sosa na dno posude za pečenje, poredajte jedan sloj patlidžana i pospite pripremljenim sosom.

  9. Pnavljajte ovaj postupak do isteka materijala.

  10. Na gornji sloj pospite 60 ml marinara sosa i pospite mozzarellom i parmezanom.

  11. Pecite 10-15 minuta dok ne dobije smeđkastu boju.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.