Složenac od patlidžana i sira

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 20 minuta
Složenac od patlidžana i sira

Sastojci

Patlidžan:
2 komada
Riccota ( sir ):
500 grama
Žumanca:
1 komad
Vlasac:
2 kašike
Propržene pinjole:
75 grama
Bosiljak:
75 grama
Parmezan:
75 grama
Sos za tjesteninu:
300 mililitara
Prezla:
125 grama

Instrukcije

  1. U tavi pržite patlidžan premazan maslinovim uljem dok ne omekša.

  2. Stavite ricottu, žumanjke, vlasac, pinjole, 2 kašike bosiljka, sol, biber i 80 gr parmezana u jednu posudu.

  3. Poredajte jednu trećinu patlidžana u pravougaonu posudu za pečenje premazanu uljem (dimenzija 25 x7 cm).

  4. Pospite jednom trećinom sosa za tjesteninu i jednom trećinom mješavine od sira.

  5. Ponovite isti postupak još dva puta.

  6. Stavite prezlu, preostali parmezan i bosiljak u jednu posudu.

  7. Dodajte sol i biber, pa ovu mješavinu pospite preko ricotta mješavine.

  8. Pecite 25-30 minuta na 200 °C, pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.