Špagete bolonjez sa gljivama

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 20 minuta
Špagete bolonjez sa gljivama

Sastojci

Bijeli luk:
3 češnja
Mrkve:
1 komad
Gljive:
250 grama
Mljevena govedina:
500 grama
Ocat:
2 kašike
Paradajz:
400 grama
Špageti:
350 grama
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
3 kašike
Bosiljak:
3 kašike
Parmezan:
100 grama
Maslinovo ulje:
1 kašika
Crveni luk:
1 glavica

Instrukcije

  1. Crveni i bijeli luk isjeckajte i propržite na zagrijanom maslinovom ulju.

  2. Dodajte sitno isjeckanu mrkvu i kuhajte 1-2 minute dok ne omekša.

  3. Gljive izrežite na tanke listove, pa ih dodajte u tu smjesu.

  4. Kuhajte 2-3 minute, pa ih posolite i pobiberite.

  5. Dodajte mljeveno meso i pržite uz povremeno miješanje dok ne dobije smeđu boju, zatim umiješajte ocat i ostavite da smjesa krčka 1 minutu.

  6. Na kraju dodajte i paradajz izrezan na kockice.

  7. U međuvremenu skuhajte špagete prema uputstvu s vrećice.

  8. Jednu šolju vode u kojoj su se kuhale špagete stavite u sos, pa kuhajte sos još 10-15 minuta, dok se blago ne zgusne.

  9. Smanjite potpuno temperaturu i dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje.

  10. Špagete procijedite, rasporedite u 4 tanjira, pospite pripremljenim sosom, bosiljkom i parmezanom, pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.