Špagete bolonjez sa gljivama
Sastojci
Instrukcije
Crveni i bijeli luk isjeckajte i propržite na zagrijanom maslinovom ulju.
Dodajte sitno isjeckanu mrkvu i kuhajte 1-2 minute dok ne omekša.
Gljive izrežite na tanke listove, pa ih dodajte u tu smjesu.
Kuhajte 2-3 minute, pa ih posolite i pobiberite.
Dodajte mljeveno meso i pržite uz povremeno miješanje dok ne dobije smeđu boju, zatim umiješajte ocat i ostavite da smjesa krčka 1 minutu.
Na kraju dodajte i paradajz izrezan na kockice.
U međuvremenu skuhajte špagete prema uputstvu s vrećice.
Jednu šolju vode u kojoj su se kuhale špagete stavite u sos, pa kuhajte sos još 10-15 minuta, dok se blago ne zgusne.
Smanjite potpuno temperaturu i dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Špagete procijedite, rasporedite u 4 tanjira, pospite pripremljenim sosom, bosiljkom i parmezanom, pa poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.