Špageti bolognese

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 10 minuta
Špageti bolognese

Sastojci

Biljno ulje:
2 kašike
Mljevena govedina:
450 grama
Pileća jetra:
100 grama
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
2 češnja
Crvena paprika:
1 komad
Zelena paprika:
1 komad
Lovorov list:
2 lista
Paradajz sos:
200 grama
Crno vino:
100 mililitara
Paradajz:
400 grama
Sol:
Po želji
Mljeveni biber:
Po želji
Timijan:
1 kašičica
Peršun:
1 kašičica
Origano:
1 kašičica
Špageti:
400 grama
Parmezan:
Po želji

Instrukcije

  1. Zagrijte biljno ulje u velikoj tavi na srednjoj temperaturi.

  2. Dodajte isjeckano meso i kuhajte dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite meso iz tave i stavite na stranu.

  3. Dodajte pileću jetru u istu tavu i kuhajte. Izvadite jetru iz tave, isjeckajte je i stavite na stranu.

  4. Dodajte luk u tavu i pržite 4-5 minuta, dok ne omekša i dobije boju.

  5. Dodajte bijeli luk, crvene paprike, zelene paprike i gljive pa pržite 5-6 minuta, ili dok omkeša.

  6. Dodajte kuhano mljeveno meso, kuhanu jetru, paradajz sos. Kuhajte do 8 minuta.

  7. Dodajte vino i paradajz pa sačekajte dok proključa. Smanjite temperaturu i lagano kuhajte od 30 do 45 minuta.

  8. Začinite sa soli i svježe mljevenim biberom.

  9. Dodajte timijan, peršin i origano. Dobro promiješajte.

  10. Poslužite u 4 jednake posude, zajedno s svježe ribanim parmezanom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.