Sporo kuhana govedina sa umakom

Služi: 1 osobuKuhanje: 120 minutaPriprema: 15 minuta
Sporo kuhana govedina sa umakom

Sastojci

Maslinovo ulje:
15 mililitara
Goveđa plećka:
5/4 kilogram
Crveni luk:
2 glavice
Goveđa osnova:
250 mililitara
Zeleni biber:
30 grama
Timijan:
4 komada
Lovorov list:
3 lista
Pire krompir:
Po želji

Instrukcije

  1. Dodajte pola ulja u lonac i zagrijte na srednjoj temperaturi. Dodajte govedinu i kuhajte, uz povremeno okretanje, 8-10 minuta ili dok ne dobije smeđu boju.

  2. Preostalo ulje dodajte u tavu i zagrijte na srednjoj temperaturi. Dodajte luk, miješajte i kuhajte 5 minuta ili dok ne omekša.

  3. Dodajte govedinu, crno vino, osnovu, biber, timijan i lovor u tavu.

  4. Dovedite do ključanja i smanjite temperaturu. Poklopite i neka kuha 60-90 minuta ili dok se govedina ne skuha.

  5. Prenesite govedinu u tanjir. Prekrijte da bi zadržali toplotu.

  6. Povećajte temperaturu i kuhajte dok se umak ne reducira do pola.

  7. Izrežite govedinu i podijelite u posude za posluživanje.

  8. Dodajte umak i kombinirajte s pire krompirom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.