Štrudla od jabuka i oraha

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 50 minuta
Štrudla od jabuka i oraha

Sastojci

Jaja:
1 komad
Brašno:
250 grama
Maslac:
60 grama
Grožđice:
50 grama
Jabuke:
1 kilogram
Mljeveni orasi:
50 grama
Cimet:
1 kašičica
Šećer u prahu:
2 kašike
Sol:
13/100 kašičice
Šećer:
13/100 kašičice
Prezla:
30 grama

Instrukcije

  1. Sjediniti brašno, jaje, maslac, šećer i sol.

  2. Dodati 3 kašike mlake vode, pa zamijesiti tijesto.

  3. Kada se dobije glatka smjesa, ostaviti tijesto da odstoji pola sata.

  4. Jabuke oguliti i izrendati, pa ih pomiješati sa cimetom, grožđicama i orasima.

  5. Jednu od kuhinjskih krpi staviti na pult, posuti je brašnom i na njoj razvući tijesto.

  6. Premazati razvučeno tijesto istopljenim maslacem, pa posuti prezlom.

  7. Raporediti i fil od jabuka na tijesto, pa urolati štrudlu.

  8. U pleh premazan uljem staviti štrudlu peći 30 minuta na 250 °C.

  9. Kada se ispeče, posuti je šećerom u prahu, izrezati na kriške i poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.