Supa od karfiola i mrkve

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 20 minuta
Supa od karfiola i mrkve

Sastojci

Karfiol:
1 komad
Mrkve:
2 komada
Crveni luk:
1 glavica
Maslac:
3 kašike
Pileća supa:
7/4 litar
Brašno:
4 kašike
Mlijeko:
750 mililitara
Pavlaka:
5/2 kasika
Peršun:
Po želji
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Sitno isjeckajte crveni luk i mrkvu.

  2. U šerpi, na istopljenom maslacu propržite luk, a zatim dodajte mrkvu i kuhajte 2-3 minute uz konstantno miješanje.

  3. Od pileće kocke napravite supu, koristeći 3 kocke na 1.75 l vode.

  4. Karfiol operite, izrežite na cvjetove, pa ih pomiješajte sa mrkvom i lukom.

  5. Ovoj mješavini dodati pileću supu, peršun, sol i biber, pa ostaviti smjesu da kuha.

  6. U posebnoj posudi pomiješati 4 kašike brašna sa 750 ml mlijeka.

  7. U tavi istopite 1 kašiku putera, pa dodajte mješavinu mlijeka i brašna.

  8. Kuhajte uz konstantno miješanje dok smjesa ne proključa.

  9. Kada proključa, kuhajte još 2 minute i smjesu prelijte u šerpu sa ostalim sastojcima.

  10. Ostavite supu da na laganoj temperaturi kuha 10-ak minuta, pa joj dodajte pavlaku i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.