Supa od piletine, krompira i špinata

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 20 minuta
Supa od piletine, krompira i špinata

Sastojci

2 kašičice maslinovog ulja
1 polovica crvenog luka, sitno isjeckana
3 glavice bijelog luka, zgnječene
1 l (4 šoljice) pileće osnove
2 komada 7cm duge limunove kore, bijela srž uklonjena
1 prstohvat šafrana
4 (oko 600g) krompira, oguljena, grubo isjeckana
2 manja (oko 400g) fileta pilećih prsa, višak masnoće uklonjen, prepolovljena po dužini, tanko izrezana poprečno
1 vezica špinata, krajevi odrezani, oprana, grubo isjeckana

Instrukcije

  1. Ugrijte ulje u velikoj tavi za umake na osrednjoj vatri. Dodajte luk i kuhajte, miješajući, 5 minuta ili dok ne omekša. Dodajte bijeli luk i kuhajte, miješajući, 1 minutu ili dok ne osjetite aromu.

  2. Dodajte pileću osnovu, limun i šafran i dovedite do ključanja. Smanjite na nisku temperaturu. Dodajte krompir i kuhajte, poklopljeno, 30 minuta ili dok omekša.

  3. Dodajte piletinu i špinat za juhu i kuhajte, miješajući, 2 minute. Okusite i začinite biberom.

  4. Poslužite u zdjelama za supu uz hljeb po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.