Susam kocke

Služi: 1 osobuPriprema: 20 minuta
Susam kocke

Sastojci

Šećer:
150 grama
Med:
60 mililitara
Voda:
15 mililitara
Sjemenke susama:
140 grama
Ekstarkt vanilije:
1 kašičica
Maslac:
2 kašike
Soda bikarbona:
1/4 kašičice
Sol:
1 prstohvat

Instrukcije

  1. Stavite šećer, sol, med i vodu u šerpu.

  2. Na laganoj temperaturi miješajte sastojke dok se ne istope.

  3. Dodajte sjemenke susama, pa ih uz povremeno miješanje pržite oko 10 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

  4. Što bude duže na vatri, smjesa će postajati sve više tečna, pa nemojte dodavati više vode nego što je navedeno u receptu.

  5. Skinite smjesu s vatre, pa umiješajte vanilla ekstrakt i maslac.

  6. Kada se maslac istopi, dodajte sodu bikarbonu.

  7. Rasporedite smjesu na pleh obložen aluminijskom folijom premazanom uljem, ravnajući površinu kašikom.

  8. Ostavite smjesu da se ohladi i očvrsne.

  9. Nakon toga je izlomite na kocke.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.