Tanko tijesto za pizzu

Kategorije:

Vrijeme pripreme
20 minute
Vrijeme kuhanja
10 minute
Složenost
Umjereno
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
2 1/2 kašičica
suha germa
1/4 kašičica
Šećer
180 ml
topla voda
300 g
brašno
1/2 kašičica
Sol
Tanko tijesto za pizzu
  1. Potopiti germu i šećer u mlaku vodu, promiješati i ostaviti da odstoji 8-10 minuta.
  2. U jednu od kuhinjskih posuda pomiješati brašno i sol, dodati smjesu s germom i vodom, pa mijesiti tijesto dok se ne dobije glatka, čvršća smjesa.
  3. Na brašnjavoj površini mijesiti tijesto 2-3 minute i ako je tijesto ljepljivo pospite brašnom ruke ili površinu na kojoj mijesite tijesto, ali ne previše.
  4. Razvaljati tijesto na širinu od 30 cm.
  5. Staviti tijesto u pleh za pečenje premazan uljem, blago uvrnuti rubove tijesta prema unutrašnjosti i dalje posuti tijesto sastojcima po želji.
  6. Pizza se peče 8-10 minuta na 250 °C, dok uvrnuti rubovi tijesta ne dobiju zlatno-smeđu boju
  7. Ovako pripremljeno tijesto bit će tvrđe i hrskavo, a ne mehko i gnjecavo, kao kod većine pizza koje se prave.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*