Tiramisu sladoled-torta
Kategorije: Torte

- Stavite 160 ml vode u manju šerpu i nakon što proključa, skinite ju s vatre, pa umiješajte skuhanu kafu i liker.
- Ostavite da se sirup ohladi, a u međuvremenu napravite koru.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Mikserom umutite 4 žumanjka, vaniliju i 50 gr šećera.
- Četiri bjelanjka pomiješajte sa malo soli, pa uz lagano mućenje mikserom postepeno dodajite i preostalih 50 gr šećera.
- Nastavite mutiti smjesu dok ne postane pjenasta, a zatim ju sjedinite sa smjesom od žumanjaka.
- 70 gr brašna pomiješajte sa 65 gr gustina, a zatim tu mješavinu pomiješajte sa smjesom od bjelanjaka i žumanjaka.
- Pprelijte u kvadratni pleh od 23 cm i pecite 35 do 40 minuta na 170 °C.
- Kada se kora ispeče i ohladi prerežite ju na dva jednaka dijela.
- Stavite jedan dio kore na tacnu, a zatim koru premažite pripremljenim sirupom i pospite mljevenom kafom (2 kašike).
- Espresso sladoled umutite i premažite ga preko kore.
- Preklopite drugom korom, pa i nju premažite preostalim sirupom.
- Ostavite tortu u zamrzivač 20 minuta, a zatim ju izvadite i premažite pripremljenim sladoledom od kafe.
- Ukrasite tortu čokoladom.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!