Tiramisu sladoled-torta

Kategorije:

Vrijeme pripreme
40 minute
Vrijeme kuhanja
60 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
70 g
brašno
100 g
Šećer
4 komad
Jaja
1 l
sladoled od kafe
1 l
sladoled espresso
60 ml
mljevena kafa
70 ml
Liker od kafe
300 ml
kafa
200 g
Šećer
65 g
gustin
Tiramisu sladoled-torta
  1. Stavite 160 ml vode u manju šerpu i nakon što proključa, skinite ju s vatre, pa umiješajte skuhanu kafu i liker.
  2. Ostavite da se sirup ohladi, a u međuvremenu napravite koru.
  3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  4. Mikserom umutite 4 žumanjka, vaniliju i 50 gr šećera.
  5. Četiri bjelanjka pomiješajte sa malo soli, pa uz lagano mućenje mikserom postepeno dodajite i preostalih 50 gr šećera.
  6. Nastavite mutiti smjesu dok ne postane pjenasta, a zatim ju sjedinite sa smjesom od žumanjaka.
  7. 70 gr brašna pomiješajte sa 65 gr gustina, a zatim tu mješavinu pomiješajte sa smjesom od bjelanjaka i žumanjaka.
  8. Pprelijte u kvadratni pleh od 23 cm i pecite 35 do 40 minuta na 170 °C.
  9. Kada se kora ispeče i ohladi prerežite ju na dva jednaka dijela.
  10. Stavite jedan dio kore na tacnu, a zatim koru premažite pripremljenim sirupom i pospite mljevenom kafom (2 kašike).
  11. Espresso sladoled umutite i premažite ga preko kore.
  12. Preklopite drugom korom, pa i nju premažite preostalim sirupom.
  13. Ostavite tortu u zamrzivač 20 minuta, a zatim ju izvadite i premažite pripremljenim sladoledom od kafe.
  14. Ukrasite tortu čokoladom.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*