Tjestenina u kremastom sosu od govedine i gljiva

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 15 minuta
Tjestenina u kremastom sosu od govedine i gljiva

Sastojci

Tjestenina:
400 grama
Maslac:
2 kašike
Crveni luk:
2 glavice
Bijeli luk:
2 češnja
Gljive:
250 grama
Goveđi odrezak:
500 grama
Goveđi temeljac:
400 mililitara
Voda:
100 mililitara
Sok od limuna:
3 kašike
Brašno:
2 kašike
Kiselo vrhnje:
250 mililitara

Instrukcije

  1. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu.

  2. Maslac istopite u većoj šerpi, dodajte bijeli i crveni luk i kuhajte dok ne omekšaju, oko 5 minutu.

  3. Umiješajte gljive i nastavite kuhati još 2 minute.

  4. Dodajte govedinu i kuhajte nekoliko minuta, pa dodajte temeljac, 70 ml vode i limunov sok.

  5. Ostavite da kuha.

  6. U međuvremenu, u manjoj posudi izmiksajte brašno sa hladnom vodom (2-3 kašike vode).

  7. Smanjite temperaturu.

  8. Postepeno dodajite smjesu od brašna u šerpu, uz konstantno miješanje.

  9. Poklopite šerpu i nastavite kuhanje još nekoliko minuta.

  10. Skinite s vatre, malo ohladite i umiješajte kiselo vrhnje.

  11. Poslužite sa pripremljenom tjesteninom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.