Tjestenina sa brokulom i parmezanom
Sastojci
Instrukcije
Bijeli luk tanko izrežite, a paprike uzduž prepolovite i izvadite sjemenke.
Sitno isjeckajte paprike i inćune i ostavite na stranu sa bijelim lukom.
Glavice brokule izrežite na manje cvjetove.
Stavite cvjetove brokule u ključalu, slanu vodu i kuhajte nekoliko minuta dok ne omekša.
Izvadite brokulu, a vodu ostavite da ključa.
Pola brokule stavite u blender sa 2 kašike ulja, pa začinite sa malo soli i bibera.
Grubo naribajte parmezan i 40 gr stavite u blender sa ostalim sastojcima.
Miksajte dok se ne pretvori smjesa u kašu.
Stavite u posudu sa preostalim cvjetovima brokule.
Tjesteninu kuhajte u slanoj, ključaloj vodi i prije nego što se potpuno skuha stavite stabljike brokule.
Procijedite ovu mješavinu, ali ostavite 125 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina i stabljike.
U šerpi, na ulju pržite nekoliko minuta bijeli luk, paprike i inćune, a zatim dodajte 125 ml vode koju ste ostavili, tjesteninu, mješavinu od brokule i malo soli.
Ostavite da smjesa kuha nekoliko minuta, zatim iscijedite limun, dodajte začine i sve izmiješajte.
Pri posluživanju pospite preostalim parmezanom.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.