Tjestenina sa brokulom i parmezanom

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 20 minuta
Tjestenina sa brokulom i parmezanom

Sastojci

Bijeli luk:
3 češnja
Crvena paprika:
2 komada
Fileti inćuna:
4 komada
Brokule:
2 glavice
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
140 mililitara
Parmezan:
60 grama
Tjestenina:
350 grama
Limun:
Po želji

Instrukcije

  1. Bijeli luk tanko izrežite, a paprike uzduž prepolovite i izvadite sjemenke.

  2. Sitno isjeckajte paprike i inćune i ostavite na stranu sa bijelim lukom.

  3. Glavice brokule izrežite na manje cvjetove.

  4. Stavite cvjetove brokule u ključalu, slanu vodu i kuhajte nekoliko minuta dok ne omekša.

  5. Izvadite brokulu, a vodu ostavite da ključa.

  6. Pola brokule stavite u blender sa 2 kašike ulja, pa začinite sa malo soli i bibera.

  7. Grubo naribajte parmezan i 40 gr stavite u blender sa ostalim sastojcima.

  8. Miksajte dok se ne pretvori smjesa u kašu.

  9. Stavite u posudu sa preostalim cvjetovima brokule.

  10. Tjesteninu kuhajte u slanoj, ključaloj vodi i prije nego što se potpuno skuha stavite stabljike brokule.

  11. Procijedite ovu mješavinu, ali ostavite 125 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina i stabljike.

  12. U šerpi, na ulju pržite nekoliko minuta bijeli luk, paprike i inćune, a zatim dodajte 125 ml vode koju ste ostavili, tjesteninu, mješavinu od brokule i malo soli.

  13. Ostavite da smjesa kuha nekoliko minuta, zatim iscijedite limun, dodajte začine i sve izmiješajte.

  14. Pri posluživanju pospite preostalim parmezanom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.