Tjestenina sa škampima i bijelim lukom

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 10 minuta
Tjestenina sa škampima i bijelim lukom

Sastojci

Tjestenina:
350 grama
Maslinovo ulje:
2 kašike
Bijeli luk:
3 češnja
Škampi:
20 komada
Paradajz sos:
500 mililitara
Šećer:
1 prstohvat
Bosiljak:
Po želji

Instrukcije

  1. Kuhajte tjesteninu, u velikoj tavi kipuće posoljene vode, prema uputama na ambalaži.

  2. Iscijedite i ostavite 1/4 šoljice (60 ml) kuhane tekućine.

  3. Vratite tjesteninu u tavu (bez teplote) zajedno sa tekućinom koju ste ostavili.

  4. U međuvremenu, zagrijte ulje u tavi na srednjoj temperaturi.

  5. Dodajte bijeli luk i miješajte 20 sekundi ili dok ne osjetite aromu.

  6. Dodajte škampe i kuhajte, uz miješanje, 2 minute ili dok počnu bojiti.

  7. Dodajte paradajz sos i dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu i neka se lagano kuha 5 minuta dok se ne zgusne. Začinite umak sa šećerom, soli i biberom.

  8. Podijelite skuhanu tjesteninu u zdijele za posluživanje, dodajte umak s škampama na vrhu. Dodajte bosiljak i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.