Tjestenina u sosu od gljiva i parmezana

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 15 minuta
Tjestenina u sosu od gljiva i parmezana

Sastojci

Rezanci:
375 grama
Maslinovo ulje:
1 kašika
Maslac:
20 grama
Praziluk:
1 glavica
Bijeli luk:
2 češnja
Peršun:
75 grama
Gljive:
350 grama
Bijelo vino:
80 mililitara
Pavlaka:
125 mililitara
Parmezan:
40 grama

Instrukcije

  1. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi, pa procijedite.

  2. U tavu stavite ulje i maslac.

  3. Nakon što se maslac istopi dodajte praziluk, bijeli luk i pola pripremljenog peršuna.

  4. Miješajte 1 minut na laganoj vatri.

  5. Dodajte gljive i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne omekšaju.

  6. Ulijte bijelo vino i ostavite da kuha smjesa dok vino ne ispari.

  7. Dodajte pavlaku, sol i biber, pa kuhajte 2 minute dok se sos ne zgusne.

  8. Pomiješajte sos od gljiva, preostali peršun i pola parmezana sa tjesteninom.

  9. Stavite u tanjire za posluživanje, pa pospite preostalim parmezanom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.