Tjestenina u neodoljivom umaku od piletine i gljiva

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 20 minuta
Tjestenina u neodoljivom umaku od piletine i gljiva

Sastojci

Sok od limuna:
120 mililitara
Voda:
60 mililitara
Pavlaka:
120 mililitara
Maslac:
400 grama
Pileći fileti:
8 komada
Brašno:
360 grama
Gljive:
350 grama
Artičoke:
350 grama
Tjestenina:
450 grama
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Peršun:
Po želji
Kuhana panceta:
180 grama

Instrukcije

  1. U šerpi, na umjerenoj temperaturi zagrijati limunov sok i vodu.

  2. Kada tečnost proključa dodati pavlaku i kuhati 3 do 4 minute, dok se smjesa ne zgusne.

  3. Polahko umiješati maslac, dodat sol i biber, pa ostaviti na stranu.

  4. Tjesteninu skuhati u slanoj vodi i ocijediti.

  5. Zagrijati kašikicu ulja i 2 kašikice maslaca u većoj tavi.

  6. Uvaljati piletinu u brašno pomiješano sa malo soli i bibera, pa peći na zagrijanom ulju i maslacu, dok ne dobije smeđkastu boju s obje strane.

  7. Izvaditi piletinu iz tave, pa dodati pancetu, gljive i artičoke.

  8. Nakon što se ova mješavina skuha, ponovo dodati piletinu u tavu i ½ sosa od maslaca i limuna.

  9. Pri posluživanju staviti na svaki tanjir skuhanu tjesteninu, preliti mješavinom od piletine i svakoj porciji dodati malo preostalog sosa od maslaca i limuna.

  10. Jelo dekorisati svježim listovima peršuna.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.