Torta duginih boja

Kategorije:

Vrijeme pripreme
2 minute
Vrijeme kuhanja
1 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
1 kašičica
ekstarkt vanilije
500 g
mascarpone
350 g
šećer u prahu
Torta duginih boja

Za kore je potrebno:
375 gr maslaca (podijeljeno na 3 dijela od 125 gr)
675 gr brašna
450 gr šećera u prahu
9 jaja
3 kašikice praška za pecivo
3 kašikice vanilla ekstrakta
Jestive boje: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta i roza po želji

  1. U jednoj posudi sjedinite 125 gr maslaca, 150 gr šećera, 3 jaja, 225 gr brašna, 1 kašikicu praška za pecivo, 1 kašikicu vanilla ekstrakta i prstohvat soli.
  2. Mikserom dobro umutite sastojke kako biste dobili ujednačenu, glatku smjesu.
  3. Ovu smjesu podijelite na dva jednaka dijela kako biste dobili dvije kore.
  4. Odaberite dvije različite boje za hranu.
  5. Stavite malo jedne boje u jednu smjesu i malo druge boje u preostalu polovinu smjese.
  6. Miješajte sve dok ne dobijete željenu boju.
  7. Dva okrugla kalupa dimenzija 2x20 cm obložite pergament papirom.
  8. Stavite različito obojene smjese u dva pripremljena kalupa.
  9. Špahtlom ih poravnajte na površini.
  10. Pecite ih po 12 minuta na 180 °C.
  11. Na isti način napravite i preostale 4 kore sa 4 različite boje.
  12. Nakon što završite proces dobit ćete 6 kora različitih boja koje je potrebno potpuno ohladiti.
  13. Ukoliko želite i rozu koru, dodajte količinu nabrojanih sastojaka.
  14. Da biste napravili fil (preljev), mikserom umutite sir i vanilla ekstrakt.
  15. Prosijte šećer u smjesu i pažljivo izmiješajte kašikom.
  16. Budite oprezni, jer postoji mogućnost da se smjesa miješanjem razdvoji.
  17. Premažite malo smjese na tacnu na koju ćete staviti tortu (samo onoliko koliko je potrebno da se zalijepi prva kora).
  18. Stavite preko namaza prvu koru (crvenu).
  19. Premažite ju jednim dijelom pripremljenog fila, zatim preklopite narandžastom korom.
  20. Premažite i ovu koru, pa nastavite isti postupak redajući dalje žutu, zelenu, plavu, pa ljubičastu koru.
  21. Ostatkom fila premažite cijelu tortu.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*