Torta od bijele i crne čokolade

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 40 minuta
Torta od bijele i crne čokolade

Sastojci

Jaja:
6 komada
Šećer:
14 kašika
Brašno:
6 kašika
Prašak za pecivo:
1 komad
Kakao:
4 kašike
Topla voda:
6 kašika
Mlijeka:
1200 mililitara
Bijela čokolada:
1 komad
Maragarin:
400 grama
Gustin:
100 grama
Šećer u prahu:
150 grama
Čokolada za kuhanje:
2 komada

Instrukcije

  1. Priprema biskvita: Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svjetlija i penasta masa. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Lagano promiješajte da se sjedini. Na kraju dodajte toplu vodu i promiješajte da dobijete glatku smjesu. Smjesu ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta ili dok kolač ne bude pečen.

  2. Priprema kreme: U šerpu stavite mlijeko, bijelu čokoladu izlomljenu na kockice, gustin i šećer u prahu. Kuvajte na srednje jakoj vatri stalno miješajući dok se smjesa ne zgusne. Kada se krema zgusne, sklonite je sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite margarin i postepeno dodajte ohlađenu kremu, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

  3. Slaganje kolača: Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka dijela. Na donji dio stavite polovinu pripremljene kreme. Poklopite drugim dijelom biskvita. Preostalu kremu nanesite na vrh kolača i poravnajte.

  4. Priprema glazure: Otopite čokolade za kuhanje na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte otopljenu čokoladu preko kolača.

  5. Ostavite kolač da se dobro ohladi i stegne prije posluživanja. Narežite na komade i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.