Torta od jabuka i oraha

Služi: 1 osobuKuhanje: 90 minutaPriprema: 30 minuta
Torta od jabuka i oraha

Sastojci

Brašno:
300 grama
Cimet:
1 kašičica
Soda bikarbona:
1/2 kašičice
Smeđi šećer:
140 grama
Šećer u prahu:
50 grama
Ulja:
250 mililitara
Jaja:
4 komada
Jabuke:
3 komada
Orasi:
100 grama
Maslac:
100 grama
Smeđi šećer:
50 grama
Med:
1 kašika
Sir:
200 grama

Instrukcije

  1. Pomiješajte brašno, cimet, sodu bikarbonu i obje vrste šećera.

  2. Dodajte ulje, jaja i naribane jabuke, pa sve umutite.

  3. Kada izjednačite smjesu umiješajte isjeckane orahe.

  4. Rasporedite smjesu u dva okrugla kalupa za torte omjera 20 cm.

  5. Pecite 45 minuta na 150°C.

  6. U posebnoj posudi pomiješajte melasu ili med, smeđi šećer i punomasni sir, pa sve izmiksajte.

  7. Kada se ohlade kore, prvu premažite ½ fila, preklopite drugom i premažite cijelu tortu.

  8. Ostavite najmanje 1 h u frižider, pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.