Torta od jabuka i oraha

Služi: 1 osobuKuhanje: 90 minutaPriprema: 30 minuta
Torta od jabuka i oraha

Sastojci

300 gr brašna
1 kašikica cimeta
½ kašikice sode bikarbone
140 gr smeđeg šećera
50 gr šećera u prahu
250 ml ulja
4 jaja
3 neoguljene, naribane jabuke
100 gr isjeckanih oraha
100 gr maslaca
Za fil:
50 gr smeđeg šećera
1 kašika crne melase ili meda
200 gr punomasnog, mehkog sira

Instrukcije

  1. Pomiješajte brašno, cimet, sodu bikarbonu i obje vrste šećera.

  2. Dodajte ulje, jaja i naribane jabuke, pa sve umutite.

  3. Kada izjednačite smjesu umiješajte isjeckane orahe.

  4. Rasporedite smjesu u dva okrugla kalupa za torte omjera 20 cm.

  5. Pecite 45 minuta na 150 °C.

  6. U posebnoj posudi pomiješajte melasu, smeđi šećer i sir, pa sve izmiksajte.

  7. Kada se ohlade kore, prvu premažite ½ fila, preklopite drugom i premažite cijelu tortu.

  8. Ostavite najmanje 1 h u frižider, pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.