Torta od kikirikija

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 40 minuta
Torta od kikirikija

Sastojci

Brašno:
450 grama
Prašak za pecivo:
1 pakovanje
Sol:
1 kašičica
Šećer:
250 grama
Maslac:
100 grama
Kikiriki masalac:
280 grama
Kremasti sir:
240 grama
Mlijeko:
220 mililitara
Čokolada za kuhanje:
1 komad
Šećer u prahu:
200 grama
Kikiriki:
Po želji
Jaja:
2 komada
Ekstarkt vanilije:
2 kašičice

Instrukcije

  1. Brašno, prašak za pecivo i sol sjedinite u jednoj od vaših posuda za kuhanje.

  2. U posebnoj posudi umutite šećer, 100 gr maslaca i 100 gr kikiriki maslaca.

  3. Dodajite jedno po jedno jaje u smjesu od maslaca uz konstantno miksanje.

  4. Naizmjenično dodajite brašno i 160 ml mlijeka, pa mutite dok se ne dobije ujednačena smjesa.

  5. Rasporedite smjesu u dva okrugla pleha za pečenje, pa pecite 25 do 30 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C.

  6. U međuvremenu napravite fil.

  7. Umutite 170 gr kikiriki maslaca sa 240 gr kremastog sira, 200 gr šećera u prahu i 60 ml mlijeka.

  8. Ohlađene kore stavite jednu preko druge, a između njih premažite jedan dio fila.

  9. Drugu koru premažite preostalim filom.

  10. Tortu prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite sa nekoliko kockica izlomljene čokolade i kikirikijem.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.